Antwoord op de quizvragen

1B – Op alle klassieke composities staat een opus-nummer: het unieke identificatienummer. 

2B – Julia Roberts moest huilen om La Traviata van Verdi, die gaat over een sex-werker. Blijkbaar gaan veel opera’s over vrouwen van lichte zeden.

3B – De eerste viool-snaren werden gemaakt van schapendarmen. Darmsnaren heten ‘catgut’ in het Engels. Je zou daardoor kunnen denken aan kattendarmen, maar vioolsnaren werden vroeger gemaakt van schapendarmen. ‘Cat’ is een afkorting voor ‘cattle’, oftewel vee.

4A – Hou toch op met me. Een kamerorkest bestaat (meestal) alleen uit strijkers. Soms komen er wat blazers bij of een klavecimbel, maar saxofonen zie je daar niet.

5A – De celliste Jacqueline du Pré is helaas veel te vroeg overleden aan MS. Luister naar haar opname van Elgars Celloconcert in onze Spotify Playlist ‘Maartje & Kine – Classical Favourites’. Nooit geëvenaard als je ons vraagt.

6C – Vrouwelijke componisten waren er wel, maar hun werken werden helaas niet zo vaak gepubliceerd. Dat krijg je als mannen de geschiedenis dicteren.

7B – Er is weinig bekend over de jeugd van de Belgische componist Orlande de Lassus, behalve dat ie drie keer werd ontvoerd als kind vanwege zijn prachtige zangstem. Aan het einde van de 16e eeuw was hij een van Europa’s meest bekende en gerespecteerde componisten. Hij staat bekend als de meester van het motet. 

8C – Je gelooft het niet, maar Händel en Bach zijn allebei geopereerd door dezelfde oogarts (lees: charlatan) Chevalier Taylor, met desastreuze gevolgen. Händel overleefde de operatie nog net, Bach overleed aan een post-operatieve infectie. Ze hadden duidelijk geen google reviews in die tijd. Of antibiotica.

9C – Na zijn begrafenis in 1809, werd Haydns hoofd gestolen door frenologen die een vervangende schedel in z’n kist legden (we zijn benieuwd van wie). In 1954, toen de echte schedel eindelijk werd teruggelegd, lieten ze de vervangende schedel er ook maar inzitten. We hopen dat de twee het goed met elkaar kunnen vinden.

10A – De G-sleutel is een teken/symbool dat altijd vooraan de notenbalk staat. Deze geeft, de naam zegt het al, de stamtoon G aan (boven de centrale C). De ‘buik’ van de G-sleutel krult om de tweede lijn van de notenbalk heen. 

11A – Dit is inderdaad het begin van Beethovens 5e symfonie. Dit is een van de populairste en bekendste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek, en ook een van de meest gespeelde. Hij staat niet in onze Classical Favourites-lijst omdat hij net iets te afgezaagd is (we zijn snobs).